ongekookte quinoa

Handleiding Quinoa van A tot Q!

9 reacties
glutenvrij, ontbijt, quinoa, recept, vegetarisch

Quinoa is nog niet zo lang bekend in België en toegegeven…ondertussen heb ik stagairs in mijn keuken al rare dingen zien doen met deze zaadjes, waarvan de topper toch blijft dat ze de quinoa in een pepermolen kappen en er vanuit gaan dat het witte peper is. Maar hoe kan het eigenlijk ook anders. Toen ik zelf voor 1 jaar voltijds in de Belgische koksschool moest onderduiken zag ik 1 van de leraren, die er duidelijk ook niet echt wild van was, quinoa in een pot vol gezouten water gooien en het afkoken zoals pasta. Dan smeet hij er goed wat boter door en klaar. Ok, ik lust graag boter, maar ik vond het toch maar niets.

Op mijn eerste job in België ging ik er dan ook vanuit dat dit de standaard Europese bereidingswijze was. Toen ik aan mijn quinoa-opdracht begon en de zaden in veel kokend water wou kappen, herinner ik mij een gil. Of dat heb ik mij ingebeeld. Waarschijnlijk. Maar al een geluk kwam deze dame met de Q op haar cape de arme quinoa redden en leerde haar keukenvolk hoe het quinoa moest maken. En vooral, hoe je er smaak in brengt.

De afgelopen maanden zijn deze zaden de nieuwe gezonde keukenhype geworden, al is het product niet nieuw. Kijk maar eens rond op Engelstalige blogs of kranten, al schoppen die laatste je een geweten. En nu ik vorige week in een hippe eetgelegenheid toch nog een tot tranen toe vieze quinoa kreeg voorgeschoteld, voel ik dat ik ook vriendelijk moet gillen. Bij deze pen ik graag neer hoe je het klaarmaakt. Op het einde van de post staat een proper link-lijstje met recepten die je op ideeën kunnen brengen – op mijn Pinterest heb ik onder Food Before Brains een “bord” quinoa hartig en een bord quinoa zoet gemaakt waar ik af en toe nieuwe recepten plak; kan handig zijn als inspiratiebron.

ongekookte quinoa

Eerste vraag: waarom zou ik in godsnaam quinoa eten? ( spreek: kienwaah, al vind ik kinoa beter klinken )

Wel, het is een leuke en eens andere basis voor pilafs, salades, ontbijtkommen en zelfs glutenvrije cakes. Oja, misschien niet onbelangrijk: het is glutenvrij en barst van de eiwitten en vitamine E.

Wat moet je zoal weten over quinoa… het is geen graan, maar een zaad/plant. Al wordt die plant wel als graan gebruikt. Het is een basisvoedsel in het Andesgebied en plekken in Zuid-Amerika waar maïs vanaf een zekere hoogte niet meer groeit.

In de keuken… heb je altijd het dubbel aan vloeistof nodig t.o.v. van je ongekookte quinoa, die op zich in verschillende kleuren bestaat (wit, rood, zwart, geel).

Hoe maak ik het (lekker)?

1. Quinoa moet je wassen vooraleer je het kookt om zo de bittere of zeepsmaak smaak te verkoken. Saponine heet dat Sunlight-laagje. Doe dit door de quinoa in een vergiet te leggen en onder koud stromend water te spoelen. Nu moet ik eerlijkheidshalve wel zeggen dat de meeste quinoa in kleine doosjes al gewassen werd. maar je weet maar nooit.

2. Toast of rooster de quinoa in de oven zonder olie of in een pan met een beetje olie, zodat die ten eerste droogt en ten tweede naar popcorn begint te ruiken en een nootjessmaak krijgt. Sla deze stap niet over uit luidheid want die maakt nu net het verschil of je quinoa lekker is of flauw smaakt wanneer je het niet doet.

Is je quinoa nog erg nat van het spoelen, begin dan op lage temperatuur met je oven, totdat de quinoa gedroogd is en zet dan een beetje hoger om te roosteren.

3. Doe de getoaste quinoa in een kookpot en voeg het dubbel aan (gezouten) water of andere vloeistof (bouillon, wijn, bier, sap van groenten, kokosmelk,…) toe. Ben je niet zeker van je hoeveelheid water, voeg het dan beetje per beetje toe, zoals risotto in feite: wanneer de quinoa het water heeft opgeslorpt voeg je nieuw toe.

4. Voeg aromaten of kruiden toe aan je vloeistof waarin je de quinoa kookt. Zet het deksel op de kookpot en laat 15 min op een laag vuurtje pruttelen. Neem dan van het vuur en roer de quinoa los. Je moet kleine witte spiraaltjes zien (dit is de kiem) die zich losmaken en rond de quinoazaadjes krullen. Voeg dan zeker geen water meer toe. Die spiraaltjes zien er zo uit:

gekookte quinoa

Combineer met heel lekkere dingen, ik zeg maar wat, geroosterde groenten, want zonder iets is het misschien toch een beetje eentonig. Wil je quinoa als ontbijt, laat de quinoa dan afkoelen en minimum een dag in de koelkast staan. meng met wat platte kaas, banaan en honing.

Tenslotte heb ik voor jullie wat recepten verzameld die niet te veel neigen naar het verplicht leegkopen van een halve natuurwinkel. Klink daarvoor op onderstaande links naar mijn Pinterestmappen:

hartige quinoarecepten

zoete quinoarecepten

9 thoughts on “Handleiding Quinoa van A tot Q!”

  1. Supertip, die quinoa spoelen, roosteren en dan bereiden! Zo lekker! Ik heb er vorige week ‘risotto’ mee gemaakt (50/50 risottorijst en quinoa) met champignonnen en witloof.

  2. Als je de quinoa eerst spoelt, kan je hem dan wel goed roosteren nadien ? De quinoa is namelijk nog behoorlijk nat, waardoor ik vermoed dat je hem deels al kookt in plaats van roostert. Of moet je de quinoa na het spoelen ook nog drogen ? Wat is jullie ervaring ?

    • Da’s een feit. Je moet de quinoa behoorlijk goed laten drogen; dit gaat wel als je hem goed laat uitlekken, dun verdeelt over een ruime bakplaat en eerst op lagere temperatuur laat drogen vooraleer je echt tot 200 graden gaat en roostert. Nu moet ik er ook bijzeggen dat de meeste soorten quinoa die je in de (bio)winkel koopt al voorgespoeld zijn. Als het niet uitdrukkelijk op de verpakking staat dat je moet spoelen kan je dit eventueel ook weglaten.

    • De oven zet ik op 200 graden hetelucht; tijd hangt er vanaf welke oven. Kijk in ieder geval al eens na 5 minuten, maar kan soms ook 7 tot 10 zijn. Je ruikt plots “nootjes” en de quinoa mag lichtbruin zijn.

  3. Voor ‘t eerst zelf klaargemaakt volgens jouw instructies: overheerlijk, zelfs de kids lusten het, en vooral lichtverteerbaar! Quinoa wordt voortaan een vast onderdeel in ons weekmenu.

  4. Pingback: Quinoa (natuur) | Hungryfeelings

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s