volkorenbrood einde rijs 2

Broodheimwee: Belgen en de boterhammen

2 reacties
bakken, brood

Dit is geen titel van een Asterix- en Obelixalbum. Maar wanneer Belgen over brood spreken…

…verkoopt blijkbaar geen enkele bakker nog deftig brood. Het brood is te sponzig of te luchtig is, of heeft een waterrand, of heeft niet genoeg gerezen, of is te fleps, of beter nog floetschig. En op dat vlak ben ik soms ook een beetje Belg. Maar wat misschien ook kan zijn, is dat we het gewoon zijn beu gegeten.

volkkorenbrood einde rijs 2

En toch, een boterham met iets ertussen, zoiets bestaat op niet veel plekken. En dat komt nu net omdat ons brood in alle soorten toch nog”luchtig” is. Ga naar noordelijker en het brood wordt zwaarder, dikker en veel donkerder. Je neemt dan best maar 1 snede en legt alles erop. Leg je het ertussen, dan moet je uw beleg met een loep gaan zoeken. Ga zuidelijker en het brood wordt nog lichter, witter en dient niet als maaltijd maar komt er als begeleider bij. België zit ergens daartussen.

Dus de volgende keer wanneer je op reis gevraagd wordt wat er typisch Belgisch is, dan zeg je niet alleen witloof met hesp in kaassaus, stoofvlees met frieten en konijn met pruimen, maar dan zeg je vooral een klein licht grof gesneden, een groot 7-granen en een klein Ardeens. En dan heb ik het alleen nog maar over brood en niet over het zondag-pistoletdag-fenomeen.

volkorenbrood insnijden

Broodheimwee is mij dus niet onbekend en samen met kaasheimwee hoop ik dat deze twee woorden ooit als mijn eigen bijdrage in het Grote Van Daele woordenboek mogen komen.

2 thoughts on “Broodheimwee: Belgen en de boterhammen”

  1. Eindelijk iemand die mijn concepten brood- en kaasheimwee begrijpt! Ik hou zoveel van reizen en nieuwe culinaire ontdekkingen, maar zo’n boterham met kaas he…

  2. Ik vind hier altijd leuke ideetjes. Ik bak ook zelf brood (vooral tijdens de weekend en in de vakantie) en kan nog altijd bijleren. Ik ga zeker jou receptje een uitproberen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s