kervelsoep

après-kerst: Ottolenghi meets bommasoep

2 reacties
groenten, herfst, lente, recept, soep, vegetarisch, winter, zomer

Voor u leg ik mijn vinger op wat nu het éxacte verschil is tussen een bommasoep en een gewone thuissoep. Bommasoepen noemt iedereen wel dagelijkse kost, maar in werkelijkheid vragen die 20 keer zoveel werk en tijd als een gepureerde groentesoep en zijn ze stiekem niet zo dagelijks.

kervelsoepGelukkig zijn er bomma-pureesoep-klassiekers die binnen het uur haalbaar zijn. Zoals de kervelsoep met balletjes. En ik ben er zeker van dat Yotam Ottolenghi’s bomma ook goede kervelsoep kon maken, maar bij gebrek aan kervel voor waterkers koos en in plaats van gemengd gehakt voor de pittige kikkererwten ging. Rond is rond.

recept ottolenghi

Tijd om de twee werelden samen te brengen. Je raadt het nooit: ik heb kervel in huis, ik heb beroepsziektegewijs rond kerst altijd een nieuw kookboek en voel vandaag sterk de nood aan vitamine C opborrelen. Ik heb vermoedelijk alle aanwezige vitaminen in mij de voorbij 2 dagen uitgezweet aan de ovens waar ik noestig de nieuwjaarshapjes, croissant, koffiekoeken en andere cholesterolverlagende lekkernijen stond te bakken. Smakelijk detail.

kikkererwt met ras-el-hanout

Dat terzijde komt het oorspronkelijke recept op bovenstaande foto uit het laatste boek van Ottolenghi (Jerusalem), dat een culinaire tocht door zijn geboorteland weerspiegelt. Neen, ik sta niet op Otto-commissie, maar moest ik niet zo’n devote fan geweest zijn, weet ik niet of ik ooit spontaan een soep met rozenwater zou maken.

Het feit dat er in de inleiding van het recept al vermeld staat dat je rozenwater eruit mag laten wanneer je het niet lust, doet me sterk vermoeden dat ik niet de enige ben bij wie de geur van rozenwater niet meteen doet watertanden. Beetje zoals lavendel. Ik lust die dingen wel, maar ze doen me meestal onvermijdelijk denken aan potpourri en luchtverfrissers.

Maar het overheerst hier voor all duidelijkheid niet. Rozenwater maakt de soep frisser (de soep, niet de lucht) en het is een goed alternatief voor “de citroenzeste”. Het geeft mij meteen een reden om eindelijk dat flesje Syrisch rozenwater dat ik van een goede vriend kreeg te gebruiken en zoals dat gaat bij kookboek-koken, kook ik nooit wat er staat. Maar dit is hoe ik het gedaan heb:

Recept kervelsoep met kikkererwt, ras-el-hanout en rozenwater

kervelsoep

480g kikkererwten (2 blikjes)

of verse, die je een nacht hebt laat weken

1 bakje kervel (ik denk 250g- 2 handen vol in ieder geval)

1 bosje waterkers

1 bosje peterselie (steeltjes ook)

1 ajuin, 1 teentje look

een paar takjes munt (laat die niet meekoken want munt wordt bruin)

een klein stukje verse gember

2 eetlepels ras-el-hanout (Marrokaanse kruidenmengeling)

1 liter water of groentebouillon

olijfolie of boter

zout

rozenwater

Griekse yoghurt om af te werken

Rasp het stukje gember fijn. Schil en snij de ajuin en de look en stoof ze samen met de gember aan in een beetje boter of olijfolie. Voeg na een tijdje de helft van de kikkererwten toe, het water (of bouillon) en laat ze gaar koken (bij kikkererwten uit blik duurt dit niet lang; bij verse moet je toch op een half uur tot 3 kwartier rekenen).

Doe wanneer de kikkererwten gaar zijn de waterkers, de grof gehakte kervel en peterseliestengels er mee bij en laat 10 minuutjes meekoken. Voeg vlak voor het einde de gehakte muntblaadjes en de peterselie zelf toe en mix alles met een soepmixer door elkaar. Proef en kruid af met wat zout en rararara, het rozenwater. Doe dit beetje per beetje en vooral naar smaak.

Voor de pit zal de ras-el-hanout zorgen. Neem dus de andere helft van de kikkererwten; de zelf geweekte moet je hier voorkoken, die uit blik kan je zo gebruiken. Laat de kikkererwten in beide gevallen uitlekken en verhit een hele flinke geut olijfolie in een pan, samen met 2 eetlepels ras-el-hanout. Doe de kikkererwten hierbij en bak ze krokant aan.

Giet soep in je bord, doe er kikkererwten in en een paar lepels Griekse yoghurt: Ottolenghi’s bomma haar versie van het kannetje met opgeklopte room.

2 thoughts on “après-kerst: Ottolenghi meets bommasoep”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s