potetkaker (Noorse aardappelpannenkoek)

Jaffa Cakes en Potetkaker

1 reactie
bakken, groenten, koekjes, recept, vegetarisch

Jaffa Cakes…iedereen die zich als kind heeft volgestoken met koeken van “den Aldi” weet waarover ik het heb. Voor alle volwassenen die de blauwe brochure niet in de brievenbus krijgen: een Jaffa Cake is door Lu op de markt gebracht als Pim’s. Nu, volgens de brochure van laatstgenoemde blauwe retailketen is een Jaffa Cake niet zomaar een cakeje. Het is een “zacht eigebak met een fruitige sinaasappelvulling, overgoten met een krokante donkere chocolade”. Heel die zin zit dus in 1 cakeje! Welk genie zou daar achter zitten?

Bij nader onderzoek over de geschiedenis van een Jaffa Cake…iets waarvan ik al niet had verwacht dat het zou bestaan…bleek dat het cakeje de naam draagt van de havenstad in Israël waar de appelsienen  voor de vulling vandaan komen. Het was oorspronkelijk een Britse uitvinding, maar naar mijn mening was het eigenlijk logischer geweest, moest een Jaffa uit België komen.

Ziet u, de reden waarom het een cakeje heet en geen koekje, hoewel het even groot is, is omdat men in Engeland geen BTW moet betalen op cakejes die men met chocolade bedekt en wel BTW moet betalen op koekjes die men met chocolade bedekt. In hoeverre dat waar kan zijn, dat weet ik niet. Moest nu hetzelfde verhaal online hebben gestaan binnen een Belgische context in de plaats van een Britse, dan had ik daar geen moment aan getwijfeld.

Maar de reden waarom ik eigenlijk over Jaffa Cakes begin zijn alle mogelijke uitspraken ervan. Toen ik een tijdje in Leipzig zat, woonde boven onze studentenwoning een dame op leeftijd, die ons af en toe uitnodigde om een tas thee te komen drinken. Wanneer ze uit de keuken kwam, had ze altijd een bordje met dezelfde koekjes bij en die werden liefdevol voor onze neus gezet met de hartelijke vraag:

“Jaffa kak?”

Het heeft toch een tijdje geduurd vooraleer die cakejes voor mij terug een zekere charme kregen, maar het is gelukt. Het is gelukt omdat ik heb ontdekt dat het Scandinavische woord voor cake gewoon kak is. Zelfs pannenkoeken worden als kaker beschreven. En als de Scandinaviërs dat zo willen noemen, dan is dat goed voor mij. Dan wil dat zeggen dat het stijlvol is. En als ze ‘s morgens pannenkoeken op basis van aardappel eten, en die aardappel dan nog eens potet noemen, dan krijg ik toch automatisch een glimlach op mijn gezicht en kan het niet laten om dan een hele dag tegen mijn  omgeving te brullen, dat ik potetkaker als ontbijt heb gegeten… met goeie boter erop en honing.

potetkaker met licht

Recept Potetkaker

a.k.a. Noorse aardappelpannenkoeken (ongeveer 8 stuks)

Er zijn heel veel versies en interpretaties van deze pannenkoeken, met of zonder melk, met meer bloem dan aardappel of omgedraaid; ik heb voor het laatste gekozen.

600 g loskokende (bloemige) aardappelen

geschild, gekookt en gezeefd hou je ongeveer 500g over

bloem: ongeveer 1 eetlepel per 100g aardappel; hier dus ongeveer 50g

welke bloem je kiest maakt niet uit; ik heb gewone genomen omdat al de rest op was, maar het had evengoed spelt of rogge of volkoren kunnen zijn om het noordelijker te maken.

zout voor het kookwater, (een beetje peper en nootmuskaat voor zij die een hartige vulling kiezen)

Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water gaar. Giet ze af en laat ze in de warme kookpot goed uitdampen. Hoe beter je ze laat uitdampen, hoe minder bloem je nadien moet toevoegen. Druk de aardappelen door een grote zeef of door een aardappelzeef en meng met de bloem en eventueel peper. Voeg de bloem best in beetjes toe, tot je een deeg hebt dat juist niet meer kleeft.

Rol dan tamelijk grote balletjes/ballen uit het deeg en rol ze met een deegroller plat. of rol 1 grote rol uit het deeg en snij daar schijven af, die je een beetje uitrolt. In het laatste geval heb je mooiere ronde potetkaker in je pan. (Ik weet het, het woord went niet.)

Olie voor je de eerste potetkaker bakt een pannenkoekenpan (antikleef is goed) met een bortseltje in. Bak elke “flap” ongeveer 4 minuten op elke zijde en “flip” hem dan om.

Potetkaker worden in Noorwegen warm of koud (nog beter) gegeten

  • met gezouten boter en suiker of confituur,
  • of hartig en toegevouwen, met gerookte zalm of ham ertussen

…maar eigenlijk kan je er veel meer lekkere dingen opdoen, net zoals bij pannenkoeken.

One thought on “Jaffa Cakes en Potetkaker”

  1. Voor die Jaffa cake wetgeving kan het niet anders dan dat ze hun inspiratie in Belgiê gezocht hebben.
    En nu heb ik eigenlijk veel zin in zowel de zoete als de zoute versie van jouw potetkaker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s