peanut butter cookies

Chocolate chip peanut butter cookies

1 reactie
bakken, chocolade, koekjes, recept, zoet

American cookies…ssssht, want ik wil niet van blasfemie buiten de werkuren beschuldigd worden. Toch, ik voel dat ik deze cookies (of in mijn geval toch American-getinte koekjes op eigen wijze) in de schijnwerper moet zetten, aangezien ze de laatste tijd maar weinig aandacht krijgen. Arme sloren! Terwijl iedereen valt voor galettes pur beurre, madeleines, financiers, Bretoense koekjes, koekjes uit de omadozen, de Danish cookies met echte smør, speculaas en speculoos, liggen zij in een flauwe pastic verpakking ergens tussen de Smurfenkoeken, de namaak Pimms en Hello Kitty aardbeisnack verstopt. De expiry date lijkt genadeloos. Uit pure verslagenheid proppen ze zich vol met additieven en zijn zo uiteindelijk niet meer te redden. Laat staan te eten.

Maar echte American cookies? Ho maar…dat is niet moeilijk, maar wel een ander verhaal!

De “uitvinders” van koekjes, lang lang geleden, zijn misschien wel de Britten met hun tea time biscuits. Toen een deel van die Britten aan boord van de Mayfair ettelijke eeuwen geleden voet aan wal zette op het nieuwe continent, waren ze duidelijk hun receptenboek thuis vergeten. Wat ze er dan toch van bakten, was iets dat zachter was dan gewoonlijk. Het was dus geen droge sopkoek meer, maar in puriteinse stijl ook “zonder zever”. Neen, American cookies zijn niet gewoon gebakken schijven boter. Ze combineren wel degelijk ingrediënten en volgen een paar sobere ratio’s. Maar bovenal, vooral in vergelijking met Franse of Engelse klassiekers, besparen ze je een hoop moeite en afwas. Het enige wat je misschien wel nodig hebt is een setje van die cup-maatlepels. Of ook niet.

In het geval van de chocolate chip cookies moet er dus een Amerikaan(se) met ballen besloten hebben dat gesmolten chocolade en egaal deeg iets te veel gedoe en aanstellerij waren. Bovendien is het is veel leuker om af en toe een stukje chocolade in je mond te hebben.

Met andere woorden, wat ik bijzonder vind aan deze koekjes, is dat ze je makkelijk toelaten om te spelen. Moeten ze uit elkaar vallen of niet (crispy of chewy); moeten er nootjes in zitten of stukjes chocolade, gedroogde vruchten, welke bloem, welke suiker, toffee of karamelstukjes, …wat ze oh zo lekker maakt, is wat de Amerikanen zelf als rich salty sweetness beschrijven. Meer uitleg hoort daar niet bij. Applaus. De hemel prijze American cookies, en in mijn geval, ook hun peanut butter.

Om mijzelf toch van blasfemie te bevrijden, eindig ik met een biecht. Ziet u, naast de chip-cookies, hebben de Amerikanen ook Fudge cookies. Mocht u ooit een Amerikaan(se) toevallig een Berger Cookie uit Baltimore aanbieden, weet dan dat we hier qua suikergehalte over iets compleets geschifts spreken en meteen ook alle dagelijkse aanbevolen hoeveelheden van ALLES overschrijden, Je kan dan die dag ook niet mopperen, omdat uw tanden aan elkaar kleven. Eet dan liever teveel lekkere koekjes, bijvoorbeeld die met peanut butter en chocolade stukjes.

recept chocolate chip cookies with peanut butter

voor 2 tot 3 bakplaten

250g gewone bloem

5g bicarbonaat/baking soda (maagzout)

Bicarbonaat is het meest gebruikte rijsmiddel voor cookies. Bakpoeder kan ook gebruikt worden, of een combinatie van beiden, al is dat geschikter voor cakes.

250g peanut butter met stukjes, op kamertemperatuur

60g boter, op kamertemperatuur

100g rietsuiker

100g gewone suiker

snuifje zout (tenzij je gezouten peanut butter gevonden hebt)

2 eieren (als je een hele cremige peanut butter hebt, dan is 1 ei ook genoeg)

5 ml vanille-extract

250g pure chocolade callets/ chunks/stukjes chocolade

Klop de zachte boter, peanut butter en de suiker tot je een zachte crème hebt. Ik geef toe dat ik dit in een kitchen Aid doe en mijn armen niet moe maak, maar dat zou ook een optie zijn. Voeg dan het vanille-extract en ei toe. Zeef de bloem samen met het bicarbonaat en vouw dit onder de rest. Let op dat je hier niet te hard mengt, want dan zet je alle gluten in gang en krijg je taaie koekjes.

Nu schiet er alleen nog de chocolade over. Voeg die dus maar toe en meng ze in het deeg. Het zou kunnen dat je nu denk dat er alleen chocolade in de kom zit. So what. Sommige mensen eten de koekjes al in dit stadium. Maar rauwe deeg met brokken is toch niet waar we voor gaan.

Je zou nu met een lepel hoopjes op een bakpapier kunnen maken en meteen bakken. Dan krijg je die extreem grote en platte American cookies, die een beetje taaier en vochtiger zijn. Dat komt omdat de boter de tijd heeft om uit te lopen.

Maar daarvoor gaan wij niet. Rol het deeg in rollen (inderdaad, in worsten), wikkel ze in folie en laat ze een paar uurtjes door en door koud worden. Verwarm dan de oven voor op 175-180 graden. Snij de rollen in schijfjes en leg ze ver genoeg van elkaar op een bakpapier. Bak de koekjes ongeveer 12 minuten, zeker niet te lang. Nadat je ze uit de oven haalt worden ze pas krokant.

One thought on “Chocolate chip peanut butter cookies”

  1. Jeezes Anke, ik had die Bergers al naar de catacomben van mijn brein verbannen.
    Dat was echt dempigheid in het kwadraat.
    Deze koekjes zien er daarentegen wel heel lekker uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s