bolster

Kastanjesoep: kruip uit uw bolster

Een reactie plaatsen
groenten, herfst, recept, soep, vegetarisch, winter

Nu denk je misschien: “heeft ze juist haar beklag gedaan over rozenbottels, en dan begint ze met het volgende monnikswerk…”

Sja, wat doe je anders op een vrije dag, als iedereen nog in zijn bolster ligt en jij uit gewoonte klaarwakker bent. Neeneenee, dit is anders ziet u. Want bij geroosterde kastanjes heb je de geur!! Die zouden ze samen met mandarijntjes en speculaas in een najaarsluchtverfrisser kunnen bottelen.  Raad eens waar ik zakken vol van heb?

Vanaf het moment dat de bolsters met rijpe kastanjes van de bomen vallen, zie je in Oostenrijk, Hongarije en Noord-Italië op straat verkopers met een oude olieton tevoorschijn komen. Uit die ton toveren ze een grill, op een plaat boven het vuur in de ton roosteren ze maroni en verkopen deze in frietzakjes. Maroni zijn eigenlijk hele grote eetbare kastanjes; in de bolsters zit maar 1 vrucht, terwijl bij de kastanjes die wij in België kunnen rapen er meestal 2 of 3 in 1 bolster zitten. Maroni zijn ook ietsjes zoeter.

De Fransen glaceren/verzuipen hun kastanjes in een suikersiroop, wat het snoepje al minder gezond maakt, maar ideaal om er gebak of crèmes mee te bereiden. Of ze maken er een pasta mee voor op brood – wat wij in België eigenwijs door speculoospasta vervangen. In de UK duiken kastanjes op in winterse stoofschotels, of bij wildvlees en … hoe dan ook, de bruine snoepjes of vruchten zijn er geliefder dan hier. Je zou voor minder in een bolster kruipen.

Al een geluk voor die arme kastanjes had ik zin om te poffen. En aangezien je er altijd veeeel te veel poft, bofte ik en kon kastanjesoep maken, die trouwens heel lekker is als je er geitenkaas in verbrokkeld.

recept kastanjesoep

1 grote ajuin

400g geroosterde en gepelde kastanjes (dus ong 500 g ongepelde kastanjes)

4 kleine wortels

2 aardappelen (optioneel)

2 takjes verse tijm

peper

zout

2 jeneverbessen

1,5 liter water

Snij de pel van de kastanjes met een kruisje in. Geen schrik hebben om in het vruchtvlees te snijden. Eigenlijk vind ik dat de kastanje dan makkelijker pelt, omdat het dunne bittere vliesje tijdens het roosteren dan ook open krult. En ook al blijft er na het pellen nog een deel van het vliesje aan, dan is dat al lang niet meer bitter door het roosteren. Je moet je soep dan wel zeker zeven. Zet de oven op 2oo graden en rooster de kastanjes gedurende 15 a 20 min, tot de schil zicht opgekruld heeft.

Pel (de kastanjes moeten niet heel blijven) en zet even opzij. Snij een ajuin in stukken en stoof deze op een zacht vuurtje met wat zout aan in wat boter of olijfolie. Schil ondertussen de worteltjes, snij deze ook in stukken en voeg toe bij de ui. Doe dan de kastanjes en aardappel erbij, samen met  de jeneverbes en tijm. Geef een draai van de pepermolen en laat alles even aanstoven. Voeg eventueel al een scheutje water toe. Voeg dan water toe tot alles onderstaat (ong. 1,5 a 2 l) en laat een 20-tal minuten zachtjes koken. Haal dan de jeneverbes (die je bijvoorbeeld in een theezakjes kan steken) en takjes tijm eruit en mix de soep. Giet de soep tenslotte nog door een zeef om ze fijner de maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s