rozenbottels

Rozenbottel, vijand van time management

1 reactie
drank, fruit, herfst, ijs, recept, zoet

Op culinair vlak zijn er een aantal dingen die je maar 1 keer in je leven wil doen:

10 kilo garnalen pellen

6 kilo walnoten kraken en pellen

idem voor eetbare kastanjes

en last but not least: iets met rozenbottels maken

Als u dacht dat ik een appelgeek was, die sceptisch staat tegenover alles wat niet in de categorie “hard fruit” valt, dan kan ik u nu verrassen. Jawel, u kent ze: die lekker geurende, dikke rode bollen aan uitgebloeide rozenstruiken. Die hebben ook een smallere en nog smakelijkere versie, meestal niet langs de kant van de weg; de rosa canina of hondroos heten die. Die naam heeft iets te maken met het feit dat Romeinen de vrucht gebruikten om beten van hondsdolle honden te verzorgen. Dus moest je gebeten worden door een hondsdol beest, tijdens je boswandeling of zo, dan helpen deze vruchten ook. Zeg dus niet dat ik u niet voorbereid heb.

Beide soorten kan je gebruiken om iets lekkers mee te maken, maar het zijn de laatste die op mijn (na de winter) te bewinnen Limburgs veld groeien; tussen alle kerstbomen die samen met mij ongeduldig staan te wachten tot het zover is.

Op de acerola-bes na, zijn rozenbottel de grootste vitamice-C-bommen in fruitland. En eerlijk gezegd, zo onder ons…heeft er iemand al een een acerolabes gegeten? (Je kan hier gerust neen antwoorden zolang je geen vitamine-c tabletten inneemt). De vrucht die de rozenbottel op de hielen ligt in de vitamine-C lijst is de kiwi, maar dat pikt bij heel veel mensen aan hun gehemelte, dus rozenbottel lijkt mij het beste compromis.

Ziet u, ik probeer hier rozenbottel de hemel in te stoeffen, zodat de arbeitsintensiviteit gedeeltelijk wordt goedgepraat. Oorspronkelijk wou ik confituur maken, maar na 1 uur zaadjes verwijderen en nog niet aan een paar honderd gram te zitten, besloot ik voor een zelfgemaakte Rosevicee te gaan, die minder zoet was dan het origineel en vooral: waarvoor ik veel minder rozenbottels in twee moest snijden en de pitjes en haartjes eruit moest schrapen. Eerlijk is eerlijk. En hij is echt wel lekker bij vanille-ijs.

Zogezegd, zo gedaan. En moest je de moed hebben om eraan te beginnen, bijvoorbeeld op een regenachtige dag, dan volgt hier mijn recept voor een halve liter siroop.

Recept

600 g rozenbottels (geeft tussen de 200 a 300ml sap). Voor de vruchten ga je het best naar een plek waar je rozenstruiken weet staan en niet al te veel auto’s passeren.

200ml appelsap, best vers geperst, maar troebel uit de winkel gaat ook. Dient hier voor de smaak en ook een beetje als suikervervanger

100g suiker

Was de rozenbottel en snij de punten langs twee kanten af. Snij de bottels in 2 en schraap de inhoud eruit. Spoel de rozenbottel hierna nog eens af zodat er geen haartjes van de pitten meer aanhangen. doe ze in een kookpot en kook ze op een laag vuur totdat ze gaan zijn en heel veel sap hebben afgegeven, Duw ze dan door een zeef of door een neteldoek. Voilà, u hebt rozenbottelsap. Dapper!

Vanaf nu gaat het snel;  voeg het appelsap en 100g suiker toe en breng terug aan de kook, totdat de suiker zich heeft opgelost en de siroop terug helder is. Giet de hete siroop in een fles of confituurpot, draai goed toe en zet op z’n kop.

One thought on “Rozenbottel, vijand van time management”

  1. Rozebottels en appelsap, lijkt me leuk voor in een cocktail! Leuk artikel. Als je je ooit gaat wagen aan zelfgemaakte fruitazijnen (shrubs) laat me dan zeker iets weten, ik ben niet zo’n keukenprins en kan die dingen zeker gebruiken. Als je wil weten waarin moet je mijn blog maar eens checken ;)

    http://cocktailnation.wordpress.com/

    Grtn,

    Rolf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s