appels klaar voor het bad

Decadente appelmoes

1 reactie
appel, fruit, herfst, recept, winter, zoet

De appels hebben alle aandacht gewonnen, zoveel is duidelijk. Na de moose, war-moes en choco-moes, nu ook de allerklassiekste moes, de moeder der moezen zeg maar: de appelmoes met stukken.

Nogal banaal voor een blogpost? Mjaaa…dan had ik er toch graag op gewezen dat er twee manieren zijn om appelmoes te maken:

manier 1: ik wil van mijn appels af, smijt ze daarom in een pot met suiker en kook ze plat. Arme appel.

manier 2: ik heb veel stoofappels en wil die in een zoet badje met vanille, kaneel of andere specerijen steken en zachtjes daarin stoven. Misschien wat whiskey of calvados of jenever (of of of) erbij…als ze flink zijn. Appels blij en uw ego ook.

Moes nr. 2 is decadent lekker en tegelijk eigenlijk ook recycle-moes. Bij deze stel ik dit woord ook aan Van Dale voor om volgend jaar op te nemen in het woordenboek der Nederlandsche Taal. Zoals je op bovenstaande foto kan zien, liggen er bij mij nogal veel vanillestokken op. Dat is niet omdat ik nu eens zin had om met geld te smijten aangezien ik de appelen niet moet betalen. Ik gebruik thuis voor de moes allemaal uitgeschraapte stokken. Inderdaad, in plaats van die in de suikerpot te gooien, gooi ik ze in de appelmoes. Door die mee te koken komt de vanille die nog aan de peul kleeft los en het resultaat is: evenveel vanillesmaak als een hele stok.

Maar vanille…daarmee bedoel ik niet die uitgedroogde mormels die je in de supermarkt koopt, maar een soepele, dikke vanillestok die er ook echt naar ruikt. Behalve in horecagroothandels kan deze ook online bestellen, zoals bijvoorbeeld hier of hier. Bourbon is een type vanille en is de goedkoopste soort, maar daarom niet minder lekker. Wie nieuwsgierig is en zin heeft om diep in z’n zakken te grabbelen kan ook eens Tahiti bestellen. Deze vanillestokken zijn korter, dikker, en bevatten ontzettend veel vanillezaad. Het gevaar wordt dan wel dat je daarvan een stok in elk neusgat wil steken en zo de hele dag wil rondlopen. De geur is heel erg verslavend.

Ik maak de appelmoes in grote porties en vries altijd een paar potjes in, maar voel u geroepen om hem eerst in een klein kookpotje te maken. Laat de vanillestokken er na het koken nog inzitten, tot de moes is afgekoeld, neem ze tussen twee vingers en duw alle vanille die er nog aanhangt af.

decadente appelmoes

3 kg appelen (ongeschild gewogen) -

de moes op de foto is met een mix van koekappel en Bellefleur, maar elke stoofappel is goed

8 uitgeschraapte vanillestokken (of 2 volledig nieuwe)

2 kaneelstokken of een flinke eetlepel gemalen kaneel

handjevol rietsuiker (hangt ervanaf hoe zoet of zuur je appels zijn)

een flinke lepel honing

eventueel een flinke geut calvados

100ml water of meer, afhankelijk van het type appel

Schil de appels en snij ze in stukjes. Doe de stukjes in een grote stoof- of kookpot en voeg alle andere ingrediënten toe. Laat De appels op een zacht vuurtje garen (ongeveer 20 tot 30 min). Als je ziet dat de appelmoes wat water of calvados kan gebruiken, dan voeg je dit beetje per beetje toe.  Proef na een tijdje of het zoet genoeg is.

One thought on “Decadente appelmoes”

  1. Pingback: Associatief denken met appelflappen « Food before Brains

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s