pompoensoep met courgette, appel en gerookte paprika

Uit de boom geschud: pompoen-courgettesoep

3 reacties
appel, groenten, herfst, recept, soep, vegetarisch, winter

Het is herfst!!! Waarschijnlijk krijg ik morgen een mot van een aantal zomerfanaten die zelf nog in oktober zullen beweren dat het aan het nazomeren is. Maar moest je gisteren met mij in de regen de appels van de bomen gehaald hebben, dan had je misschien ook opgemerkt dat de hemel niet meer zo rozig is en de bomen koper worden. En dat je ‘s avonds met knalrode wangen, doorweekte sokken en verkleumde vingers alleen nog een warme douche en een zacht bed nodig had.

En geef toe…de herfst ruikt lekker! Ineens is er zuurstof in de lucht, ruik je bladeren, appels, peren, is er soep want pompoenen, noten, verse cakes, koekjes. Kortom, het ruikt voor mij naar kachel en oven. En als je nu achter uw computerscherm uw rechterwenkbrauw inclusief -neusvleugel ophaalt, dan kun je uw stuk appeltaart of kom soep vergeten. Nah. Want ja, ik stond bijna op het punt om nog poëtischer te worden. Bijna melodramatisch! Iets in het genre van “appels plukken is zoals het leven…hoger en hoger en meer en meer en blablabla…” ware het niet dat ik gisteren bijna door de schapen in de wei van de ladder werd gegooid. Heel geniepig kwamen de 3 oudste, die normaal hun kont niet bewegen, stilletjes uit hun stal naar onze ladders toe, snuffelden subtiel rond terwijl wij noest probeerden om niet van de takken te glijden en dan ineens aanval! Investigate – approach – attack – baaaaaaah!

Naast de voet van mijn ladder lag de ideale appel voor schaap in kwestie en met z’n dik gat is het beest tegen mijn ladder gelopen. Van het verschieten vloog ik er bijna af en gedaan met poëtisch gemijmer in mijn hoofd. Maar wees gerust, ik heb me kunnen inhouden en de soep die volgt is niet met lamsfond gemaakt. Wel met appel.

Pompoen-courgettesoep met weet smoked pepper

1,5 l gevogeltebouillon (de mijne was van kalkoen) of water

1 hokkaido pompoen (die kleine felle oranje met het teutje)

1 courgette

1 ajuin

1 nogal zure appel, ongeschild en in stukken (momenteel in overvloed bij mij te verkijgen, enkel niet via de post)

3 gedroogde  jeneverbessen

zout, peper

2 takjes tijm,

2 blaadjes laurier

1 flinke eetlepel sweet smoked pepper (gerookt paprikapoeder). Ik gebruik  Pimentón de la Vera van Caballo de Oros. Als je geen Spanjaard of kruidenwinkel in je buurt hebt, dan kan je ook gewoon zoet paprikapoeder nemen.

Snij de ajuin in stukken en stoof op zacht vuur aan in wat boter of olijfolie. Strooi er alvast een beetje zout en peper op.

Was en snij ondertussen de pompoen in kleine stukken. De pitten moeten eruit, maar de schil van deze kleine oranje kastanjepompoenen mag eraan blijven, omdat die tijdens het koken heel zacht wordt en veel kleur en smaak heeft. Enkel tegen het einde van hun seizoen (februari) is de pel te hard geworden.

Doe de pompoen bij de ajuin en snij de appel zonder te schillen en ook de courgette in grove stukken. Doe deze bij de rest van de groenten.

Voeg de tijm, laurier (eventueel aan een touwtje), paprikapoeder en jeneverbes toe en blus met de gevogeltebouillon. Als je dat niet hebt, dan met water. Zorg in het laatste geval dan wel dat je later sterker afkruidt.

Laat de soep een kwartiertje koken, haal de jeneverbes, laurier en tijm eruit en mix.

Ik sop er het liefst beschuiten in en verbrand ook steevast mijn gehemelte uit ongeduldigheid.

3 thoughts on “Uit de boom geschud: pompoen-courgettesoep”

  1. Pingback: Italiaans boerenbrood met aardappel en rozemarijn | broodbaksels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s