boterham met

Pruimenconfituur met whiskey en garam masala

1 reactie
drank, fruit, recept, zoet, zomer

Het einde van de zomer is duidelijk de tijd waarin mijn omgeving dingen in bokalen stopt. De ene koopt bakken tomaten en maakt er passata van, de andere tovert met gigantische courgettes alsof het stokjes zijn en ik…zit met appelen, peren en pruimen en maak dus buiten cake en taart bokaal-gewijs, ontzettend onverwacht en -ahum-origineel: confituur.

Over het algemeen is zelfgemaakte confituur iets dat je uitdeelt. Het is leuk om een paar potten te hebben staan, maar meer dan 5 in mijn kelder en ik voel mij letterlijk een op-potter. 1 van de mensen op het confituur-afneem-lijstje is grote fan van garam masala en chai-latte, en die wou ik nu eens plezieren.

“Chai-Garam ma-watte?” De specerijen in een chai-latte (zie de kaart in elke trendy koffiebar) komen min of meer overeen met garam masala in je keukenkast, wat een kruidenmengeling is die voornamelijk uit laurier, korianderzaad, komijn, kaneel, zwarte peper, steranijs, karwij en gemberpoeder bestaat en niet toevallig heel goed met pruimen samengaat.

Ok, maar waarom dan de whiskey? Tja…nu geen verkeerd beeld van mij krijgen, maar tot voor kort ging ik er van uit dat chai altijd met een geut whiskey moest gedronken worden. Op mijn 20ste studeerde ik op Erasmus 1 winters half jaar samen met de wit-russische “Tatja”, in het oosten van Duitsland, zo vlak tegen het toen barkoude Polen aan. Ze nodigde onze vriendenkring als een ware chai-pionier vaak uit op haar kot en goot in de chai-thee dan standaard een geut whiskey. Sindsdien is het bergaf gegaan met ons, ben ik niet in staat om chai ook op onschuldige wijze te drinken en ik heb eigenlijk ook nooit durven vragen waarom Tatja zo spontaan whiskey en geen wodka koos. Dat zou hetzelfde zijn als vragen waarom ik ketchup bij mijn frieten eet en geen mayonnaise.

Hoe dan ook; deze confituur is echt lekker en heeft wat meer ballen dan een (ook lekkere) gewone aardbeiconfituur. Zo een beetje overgang tussen zomer en herfst.

Recept voor de pruimenconfituur met ballen (ongeveer 5 confituurpotten)

2 eetlepels garam masala (of meer als je wil)

een flinke geut whisky

1kg pruimen (ik gebruikte kwetsen, maar gewone paarse pruimen gaan ook)

400g geleisuiker*

Steriliseer een aantal confituurpotten door ze in kokend water te leggen en laat ze aan de lucht drogen of droog ze met een zeer propere handdoek af.

Was en snij de pruimen in 2, haal de pit eruit en doe ze in een kookpot. Meng de garam massala met de suiker en giet de geleisuiker over de pruimen. Laat minstens een aantal uren trekken. Vergeet eigenlijk best gewoon een beetje waar je mee bezig bent en herinner dan plots dat je confituur aan het maken bent. Dan zit je op schema om het vuur onder je pruimen aan te steken.

Giet een goede geut whiskey bij de pruimen, breng alles aan de kook en laat het geheel een drietal minuten goed doorkoken.

Doe de pruimenconfituur meteen nadat die doorgekookt is in de potten. Sluit de potjes goed af en laat ze op hun kop afkoelen.

* Geleisuiker bevat (buiten suiker) pectine en citroenzuur. In de winkel staat het altijd bij de gewone pakken suiker. Pectine zorgt ervoor dat je confituur makkelijker bindt en zit ook van nature uit in fruit, maar vooral in hard fruit zoals appelen en peren en minder in zacht of rood fruit. Citroenzuur maakt dat je confituur beter bewaart.

One thought on “Pruimenconfituur met whiskey en garam masala”

  1. Pingback: Pruimencake op de bakplaat « Food before Brains

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s