een paar rijpe ertussen

Zoete en toch ook zure tomaten

Een reactie plaatsen
groenten, herfst, zomer

Deze post gaat over het actueel en ontzettend hippe “zoetzuur”. Zoetzuur wordt in het kookprogramma-jargon ook wel als “fruitig zoet, maar met een lichte aciditeit” beschreven. Of met een “verfrissende toets en een je-ne-sais-quoi” bestempeld.

De tomaten in mijn mini-tuin zijn van nature uit nogal hip en willen met de culinaire trend van het moment mee zijn. Maar toch is – alle hipheid op een stokje – het belangrijk bij deze post om te begrijpen welke soorten zoetzuur ik absoluut niet bedoel, om zo alle verwarring omtrent mijn licht gemarineerde tomaten te voorkomen.

Met zoetzuur bedoel ik geen:

  • Chinese meeneemsaus – nummer 567 bij de extra’s op het afhaalmenu
  • overheerlijke citroencrème, waar duidelijk suiker in zit en die dus buiten zuur van de citroen ook heel zoet is. Er zijn veel mensen die dit soort zuur liever bannen, zoals mijn patisserie-collega die mij uit mijn zeepbel van geluk haalt wanneer ik de mixerpot van de crème uitlepel en plotseling “eikes, lust gij da zo graag?” in mijn richting roept. Ook zo’n mensen kunnen de tomaten lekker vinden omdat het over een minder uitgesproken zuur gaat. (Merk op dat ik nog geen enkele keer “acide” heb neergepend).

Met zoetzuur bedoel ik wel:

zoete tomaten die gemarineerd worden in een heel simpele marinade van

olijfolie, uw lievelingsazijn of citroensap, honing, peper en zout

of

olijfolie en een krachtige balsamico

Dit is een ideaal bijgerecht of hapje, tapas-tomaten zo u wil of eender wat voor wie graag tomaten lust. Belangrijk is wel dat je met rijpe tomaten werkt. Als ze nog tussenin zijn, verminder dan het azijn- of citroengehalte in je marinade.

Hoe ga je te werk?

Zet een pot met water op het vuur en zet ook alvast een kom met ijskoud water klaar. Maak onderaan bij alle tomaatjes een kleine inkeping. Wanneer het water kookt gooi je de tomaatjes erin, telt tot 3 en giet ze af door een zeef. Doe de kerstomaten dan direct in het ijswater, zodat ze schrikken en niet verder kunnen garen.

Nu kan je de pel er makkelijk afkrijgen en zijn de tomaatjes klaar om de marinade op te nemen.

Meng 1 deel olijfolie (al naargelang hoeveel tomaatjes je hebt bepaal je zelf de maat om ze onder te kunnen zetten)

en meng de olie met 1/2 deel aan azijn (rode- of witte wijnazijn, balsamicoazijn, honingazijn, appelazijn, …) of 1/3 deel citroensap

meng de olie, azijn, snuifje peper en zout goed met een klopper en voeg honing toe tot het voor jouw als perfect “zoetzuur” smaakt;

klop nog eens goed en leg de tomaatjes er minstens een uurtje in op kamertemperatuur.

Giet de kerstomaten af en vang de marinade op – die kan je nog verder afwerken met wat groene kruiden of bieslook en als vinaigrette voor een slaatje gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s