de citroentaartjes van Domestic

bakkershulpjes vs. verkoopsters: lang leve de boter

2 reacties
alleen een verhaal, zoet

Daar stonden ze dit weekend met hun mond vol tanden: de winkelmeisjes in de patisserie waar ik tijdelijk ronddartel.

“zoveeeeeel boter?”

In mijn handen heb ik een kom met 5 kilo boter in blokjes gesneden; op mijn t-shirt wat chocolade- of puddingvlekken en ikzelf in een geruite broek, met licht knikkend knieën van op een snikhete dag nogal lang in smoorhete ovenkamer te staan. Volgens mij zag ik er niet fris uit. Ik ben met de kom op weg naar de grote klopper-mengelaar, die achter de winkel staat.

Zij staan met 3 in hun kraaknette witte bloesjes achter een elegante marmeren toog vol smakelijke taartjes. Inderdaad, een beetje zoals in Frankrijk.

 “waar gaat die hele kom in?”

en terwijl de jongste dat vraagt scant ze haar toog af naar de mogelijke dader.

“dat wordt onder andere de bodem van uw citroentaartjes”

Op slag verloren deze mooie taartjes in haar ogen hun vitamine-C gehalte. Ze beet teleurgesteld in een brioche, denkende dat dit zonder crème-vulling caloriegewijs safe was.

Ik wou haar bijna zeggen dat die brioche op z’n minst ook naast de boter had gelegen. Om maar niet te zeggen dat er eigenlijk weinig andere dingen inzaten. Misschien een beetje bloem om alles samen te houden en een ei om een kleurtje te geven. Daarmee vergeleken is 5 kilo boter op meer dan 8 kilo bloem voor een zanddeeg peanuts.

Maar in plaats daarvan besloot ik om haar te troosten.

“Maar dat is alleen maar een dun bodempje. De rest van de taartjes is citroencrème.”

En met dat ik dat woord uitspreek denk ik dat ik mezelf verraden heb. Crème…crème…crème…ik probeer mezelf te redden met

“of fruit! fruit! bijvoorbeeld op de frambozen- of de aarbeientaartjes”

Maar waarom eigenlijk. Ik krijg nog altijd en zelfs bij 32 graden buiten kippenvel bij een ovendeur die opengaat en die de geur van boter in mijn gezicht blaast. Of wanneer ik er in bijt natuurlijk. Lang leve de boter.

2 thoughts on “bakkershulpjes vs. verkoopsters: lang leve de boter”

  1. Pingback: Hartige Courgette Cake | Backstage Kitchen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s