schelpensoep

dronken schelpen in witte wijn

2 reacties
drank, herfst, lente, reizen, soep, winter

“een stuk in uw frak”,

“een stuk in uw botten”…ja,

Maar nog nooit heb ik “een stuk in uw schelp” gehoord om aan te duiden dat iemand te veel gedronken heeft. Moest dat ooit een uitdrukking worden, dan claim ik bij deze alle auteursrechten. Maar er is ook een logische reden waarom ik schelpen met mogelijke dronkenschap associeer.

Ik zou kunnen zeggen dat ik hier een Toscaanse specialiteit presenteer; een zuppa alla vongole (het is wat het is), maar in realiteit baseer ik me op een noodmaaltijd die ik ooit met vrienden aan de andere kant van de bol in elkaar flanste.

We waren net bij laag tij “clams” (soort schelpen) in een monding in The Catlins gaan rapen. Toen we daarna inkopen gingen doen om bij onze buit te serveren, bleek het enige dorpswinkeltje in de omgeving toe. Het enige wat we nog in onze koffer hadden waren wat look, olie en azijn, een beetje oud brood en…witte wijn…sja…clams in witte wijn met toast dan maar?

Ondertussen is het koffer-proviand-recept verfijnd en ben ik recentelijk tijdens het grasduinen in The River Cafe Classic Italian Cookbook tot de conclusie ben gekomen, dat er ooit een aantal Italianen in Toscane hetzelfde dorpswinkel-probleem gekend moeten hebben. De clams vervang ik thuis met tapijt- of venusschelpen en voeg verse kruiden toe. Zelf vind ik het een heel lekker voorgerecht.

dronken schelpen

Dit recept is als klein voorgerecht voor 6 tot 8 personen

nodig:

1kg gesloten venus- of tapijtschelpen, een aantal keer gespoeld onder koud water; gooi open schelpen op voorhand weg

2 teentjes fijngehakte look

1 gedroogde chilipeper, verkruimeld

een handvol gehakte peterselieblaadjes en een handvol versnipperde peterseliestengels

een halve of 3/4 fles (inderdaad) fles fruitige witte wijn

olijfolie

een baguette of ciabatta, getoast, om te soppen

bereiding: 

Verhit olijfolie in een grote pan of pot met deksel. Doe de look, de chilipeper en de peterseliestengels in de olie en laat een een minuutje op een zacht vuurtje bakken. Blus met witte wijn…en blijf blussen. Let wel op dat je geen vuur vangt met je pan. Laat heel even opkoken en doe dan de venus- of tapijtschelpen erbij. Zorg dat alle schelpen bedekt zijn met wijn, zet het vuur terug hoog en leg een deksel op de pan of pot. Kijk al na een minuutje of twee; wanneer de schelpen opengaan zijn ze klaar. Moesten er exemplaren gesloten blijven, gooi die dan weg.

Schep de schelpen uit de pan, doe ze in een schaal en laat de wijn in de pan ondertussen nog even inkoken. Zout heb je niet echt nodig omdat de schelpen die zilte taak al op zich nemen.

Snij de baguette in sneetjes, leg ze op een ovenplaat en besprenkel met olijfolie – die dienen om de “soep” te soppen.

Giet de wijn terug over de schelpen in de schaal en bestrooi alles met de gehakte peterselie en een sierlijke geut lekkere olijfolie.

PS: Het topseizoen voor schaal- en schelpdieren loopt van januari t.e.m maart. Tijdens de zomermaanden koop je ze beter niet.

2 thoughts on “dronken schelpen in witte wijn”

  1. Pingback: Appellyriek en een Pommcrok (croque met appel en parmezaanse kaas) « Food before Brains

  2. Pingback: Food before brains | Wijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s