de schotel

Niet zomaar een moussaka…

4 reacties
glutenvrij, groenten, klassiekers, ovenschotel, recept

Bij deze deel ik mijn leven met 4 soorten maaltijden in:

1. Er zijn er die mij van mijn sokkel blazen. Die vinden meestal op reis plaats.

2. Er zijn ook maaltijden waar ik van kan huilen omdat mensen erin slagen zo gemeen met voedsel te zijn.

3. Dan zijn er de maaltijden die best ok zijn, maar die ik volgende dag vergeten ben.

4. En tenslotte zijn er ook die waar ik mezelf als een idioot volstop en moet gaan uitpuffen in de zetel of buiten op een bankje, vervolgens 10 minuten niet kan bewegen en binnen die tijdspanne overleg of ik nu een digestief moet drinken of niet. Het blijft meestal bij overleg omdat ik bij effectieve daad met mijn plofbuikje zou moeten opstaan en zo gyroscopisch rond mijn as begin te draaien.

In ieder geval behoort de moussaka die nu volgt tot de laatste categorie. Zeg niet zomaar moussaka, maar wel de “die van de mama van Stijn”.

 

Een tijdje geleden vroegen we de artiesten en crew op het werk wat ze nu eens echt héél graag lusten. Naast het gewoonlijke tgoh-ik-lust-eigenlijk-alles, begon onze technieker Stijn met glanzende oogjes over die  legendarische moussaka.

“…soms met patatjes gemaakt..of nee…of nee, nog beter zonder patatten want dan kan er beter met brood in de tomatensaus gesopt worden…en dan kaas…dat korstje..en…feta en die aubergines smelten dan en die saus en…”

Het was toen in ieder geval stil in de buurt van onze bain-marie en ik denk dat alle omstaanders toen liever die moussaka op hun bord hadden gekregen dan wat er op dat moment ook op het buffet mocht staan. Om opstanden en muiterij naar de keuken toe te voorkomen vroegen we het recept van Stijn’s mama en konden zo vrij snel iedereen eerlijk een stuk van het kazige korstje geven. Haar gouden tip: “doe maar wat”. Het enige waar je op moet letten is dat de tomatensaus niet te lopend is, zodat de moussaka goed stevig kan worden. Het helpt als je alles een dag op voorhand maakt, waardoor de smaken er beter doorkomen en de moussaka steviger wordt. Warm hem de volgende dag gewoon terug op in de oven.

De Moussaka: Het Recept

We spreken hier niet in hoeveelheden.We spreken hier in lagen. De hoeveelheid ingrediënten hangt m.a.w. er vanaf hoeveel lagen je wil en hoe groot je ovenschotel is. Maak je teveel, dan is dat de volgende dag alleen maar nog lekkerder.

werkwijze:

Aubergines in dunne ringen van een halve cm snijden, langs beide kanten insmeren met olijfolie en vooraf grillen in een grilpan.

Lamsgehakt opbakken met fijn gesneden ui, look, munt, basilicum, “moussakakruiden” (lees: gemalen kruidnagel, zoete paprikapoeder, nootmuskaat, kaneel, oregano) en een weinig kaneel.

Peper, zout en tomatenpulp (tomatenblokjes in blik) toevoegen en  ongeveer een half uurtje op een zacht vuur laten sudderen.

Dan een ovenschotel nemen, lichtjes invetten en laagjes vormen met tomaten(vlees)saus en aubergines, die je nu pas kruidt met peper en zout.

In woorden ziet het er zo uit: tomatensaus – aubergines – daarop feta verkruimelen // tomatensaus – aubergines – feta// tomatensaus- eindigen met een laag aubergines – daarop een witte saus (recept onderaan- glutenvrij alternatief) -geraspte parmezaanse kaas erover

Steek de moussaka ongeveer een klein uurtje in de oven op 180 à 200 graden, totdat de aubergines gaar zijn en de witte saus een kleurtje heeft.

En als kleine P.S. stond nog: “soms voeg ik ook enkele lagen voorgekookte aardappelschijfjes aan de tomaten en aubergines toe”

Mijn conclusie: hoe hoger uw ovenschotel, hoe meer vreugde!

witte saus (bechamelsaus) Klik hier voor een how-to-make-white-sauce filmpje 

1l volle melk, op kamertemperatuur

40 g boter

60 g bloem

citroen

peper, zout, muskaatnoot, eventueel een blaadje laurier

Voor een witte saus start je klassiek gezien met een roux. Die maak je door boter in een kookpot te laten smelten en bloem eraan toe te voegen. De verhouding van boter t.o.v. bloem is 40 – 60. In de realiteit betekent dat bijvoorbeeld 40g boter en 60g bloem. En nog realistischer betekend dat: een niet-vloeibaar papje.

Dit bloemige mengsel moet je laten “drogen” op een laag vuur tot wanneer het naar koekjes begint te ruiken. Voor een witte saus is het belangrijk dat je goed roert met je spatel zodat de roux niet kan kleuren. Van zodra je een koekjesgeur ruikt, kan je de melk beetje per beetje bij de roux gieten. Roer telkens alles goed los en laat de roux de melk goed opnemen. Moest je de melk er in 1 kwak bijgieten, dan heb je veel kans op klonters.

Blijf geduldig roeren, terwijl de saus ondertussen terug begint te koken. Wil je de saus ineens gebruiken, laat ze dan 20 minuutjes zachtjes op het vuur of totdat de bloemsmaak verdwenen is. Nu gaat de saus nog een uur in de oven, dus komt dat niet zo nauw.

Kruid af met peper, zout, muskaatnoot. Haal de pot van het vuur en voeg er een scheutje citroensap of wat citroenzeste naar smaak aan toe. Wie wil kan er al een kaassaus van maken en er wat geraspte parmezaan aan toevoegen.

glutenvrije bechamelsaus

1l volle melk, op kamertemperatuur

40 g boter

2 afgestreken eetlepels maizena

citroen

peper, zout, muskaatnoot, eventueel een blaadje laurier

Breng melk en boter samen aan de kook. Hou 1 kommetje van de melk koud apart. Dan los je ongeveer twee grote eetlepels maïzena in de koude melk op en giet het bij de kokende melk. Roer goed door tot het terug kookt. De saus zal beginnen dikken en nu is het aan u om te beslissen of je ze nog dikker wil of niet, door de laatste stap te herhalen. Kruid dan af met peper, zout en nootmuskaat en voeg eventueel citroensap en kaas toe.

4 thoughts on “Niet zomaar een moussaka…”

  1. Pingback: varkenskroontje met bloemkool in witte saus: schoon geduld en een korstje |

  2. Pingback: Varkensgatweg? Doe mij dan toch maar een lasagna van pompoen en pastinaak | Food before Brains

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s