Pierogi-rij

Deegwarenstudie: Pierogi

1 reactie
feest, groenten, herfst, reizen, winter

Iedereen kent ravioli, maar wie kent er Poolse Pierogi? De nagalm van het woord wappert nu waarschijnlijk rond uw oren, maar over enkele regels krijgt de dappere toekomstige deeginpakker een grootmoeder’s Pierogirecept (dat we onlangs op het werk op aanvraag van een Poolse artieste gemaakt hebben).

In Polen zijn – net zoals bij ons – voor de meeste vrouwen handtasjes belangrijk, al was het maar om aardappelen en gehakt in te steken. Pierogi klinkt misschien als een troetelnaampje voor een kleine Pierre, maar het is in feite Pools en betekent letterlijk “tasjes”. Deze tasjes in kwestie zijn niet uit krokodil- of slangenvel. Het gaat hier om een pastadeeg op basis van zure room. Kortom, Pierogi (of soms ook perogi) zijn enigszins vergelijkbaar met ravioli, maar hun traditionele vorm is groter en in een halve maan.

De vulling van pierogi bestaat gewoonlijk uit gehakt of spek en aardappelen en uien. Ook populair (maar niet op het werk) is zuurkool en een kaas van het type cottage cheese of een vaste kwark.

De pierogi worden een paar minuten in water gekookt en vervolgens terug opgebakken in de pan met echte boter, waardoor ze een krokant korstje krijgen en natuurlijk een lekker… enfin, “ze liggen dan beter in de mond”. Ze worden geserveerd met zure room of besprenkeld met gebakken gesnipperde ajuin en spek. Bij ons werden de pierogi uiteindelijk met gehakt, ui en aardappel gevuld met daarbij zure room, rode biet en dille.

Er is ook zoiets als pierogi leniwe en pas op hier! Want dat betekent “luie” tasjes en daar doen we niet aan mee. De luierikken lijken een beetje op gnocchi en er is inderdaad niet veel aan om stukjes ongestileerd deeg in kokend water te gooien. Elk stukje deeg moet me liefde volgepropt en gevouwen worden. Arbeidsintensiviteit is waar we voor gaan!

Het recept dat toch wel heel veel op de Pierogi van Lena’s oma lijkt

(ongeveer voor 60 stuks)

Zowel het deeg als de vulling maak je best een dag op voorhand, zodat het deeg kan rusten en de vulling kan afkoelen.

voor het deeg:

3 eieren

600g gewone bloem

snuifje zout

ong. 300g zure room (hangt af van de vloeibaarheid)

voor de vulling:

400g gehakt

500g aardappelen

ui, fijngesneden en klontje boter om de ui in aan te stoven

peper, zout, nootmuskaat naar smaak

Stoof voor de vulling de fijngesneden ajuinen aan tot ze goed gaar zijn en een beetje gekarameliseerd. Mix ze dan eventueel glad in cutter om een hele gladde vulling te krijgen. Kook tegelijkertijd de aardappelen in gezouten water en plet ze daarna tot een fijne puree. Bak het gehakt, laat het uitlekken of leg op een keukenpapiertje en voeg het daarna aan de puree toe, samen met de ajuin, peper, zout en nootmuskaat. Laat afkoelen.

zo maak je het deeg:

Doe de bloem samen met het zout in een mengkom (al dan niet die van de keukenmachine, maar met de hand gaat even goed).

Klop de eieren samen met de helft van de zure room los en voeg bij de bloem. Kneed en voeg stelselmatig de rest van de zure room toe, tot wanneer het deeg samenkomt. Kneed verder (op een lage snelheid en niet al te lang) tot een stevig deeg dat nog lichtjes kleeft. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het in de koelkast best een dag en minimum een aantal uur rusten.

Wanneer je klaar bent om het deeg te vullen, verdeel het dan in porties en rol deze uit tot 3mm dikte of haal ze door de pastaroller. Door de eieren en de room is dit deeg minder elastisch dan gewoon pasteideeg dat op basis van water  en ei gemaakt wordt. Het vet van de room hindert namelijk de gluten in het uitvoeren van hun job: namelijk binden.

Hoe dan ook, als het deeg uitgerold is, verdeel dan elke strook in gedachten in 2 en leg de vulling op de onderste helft. Vouw het ze dubbel en steek er met een ronde vorm halve maantjes uit. Duw de randen goed dicht, eventueel met een vork voor een sierlijk patroon.

Breng gezouten water zachtjes aan de kook en gaar de Pierogi ongeveer 3 minuten (afhankelijk hoe dik) of tot ze boven komen drijven. Als ze te veel weerstand geven bij het proeven dan moeten ze nog een minuutje langer.

Laat de pierogi afkoelen en bak ze daarna op in gesmolten boter, eventueel met ajuintjes erbij.

Smacznego!

One thought on “Deegwarenstudie: Pierogi”

  1. Pingback: Lydia’s Gazpacho | Backstage Kitchen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s