dille in het hoekje

Een kruid zonder vooroordelen

Een reactie plaatsen
alleen een verhaal, zomer

Het is niet makkelijk om als kruid zonder vooroordelen door het leven te gaan.

Daarom probeer ik heel lief te zijn tegen de minderheidsgroepen in mijn kruidentuin en fluister diegenen die het moeilijk hebben af en toe een bemoedigend woordje toe in het blad.

Koriander jongen, echt, niet iederéén haat u. Je bent gewoon op een verkeerde plek gezaaid, waar ze u niet ten volle appreciëren. Over een paar jaar pot ik u om ergens in het Midden Oosten, en kan je uw rug in de tagine verwarmen. Beloofd.

Nee, krulpeterselie, uw platte broer krijgt niet altijd gelijk. En slechts een paar onwetenden vinden u afgezaagd, lastig en kriebelend in de keel. Alles komt terug in de mode. Wacht nog een paar jaar.

Salie… kalfsvlees en theezakjes, daar zit WEL toekomst in.

De basilicum klaagt niet, want die staat in de buurt van de tomaten en wacht tot die beginnen blozen vooraleer hij aanvalt.

Maar dan zijn er nog: marjolein met enorme “ik-smaak-naar-zeep-issues”; rozemarijn die woest wordt wanneer iemand de vergelijking met dennennaalden maakt. Oregano die schrik heeft om gedroogd te worden en zonder pardon weeral in de spaghettisaus te belanden. Eigenlijk zijn oregano en bonenkruid diegenen in wiens buurt je nooit “Provençaalse mix” mag vermelden. Dan flippen ze en keren ze u de wortel toe.

Bieslook is het beu om altijd in groepjes van 2 geplukt te worden en in kruisvorm als versiering op een stuk vis te belanden. Bieslook wil ook eens in de kijker komen. Ik heb dan ook beloofd om weldra zijn hele kop kaal te scheren.

En als ik ze allemaal tegelijk aanspreek, dan troost ik hen door te zeggen dat niemand in huis echt zot is van paling in’t groen.

Maar er is altijd zo 1 stil hoekje.

Ik mag absoluut niet luidop zeggen dat dat hoekje mijn favoriet is, want salie, munt en tijm beginnen dan verdacht veel in die richting te schieten. Dille…is in zijn nopjes als er krieltjes zijn. En zure room. Ja, de dille is blij in mijn tuin. Dille heeft weinig complexen en weet niet af van vooroordelen.

Diegene die dille denigreert heeft met mij te doen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s