kardemomkoekje

Kardemomkoekjes, met jawel, rogge

Een reactie plaatsen
bakken, koekjes, zoet

Ik heb lang niet voor 10u ‘s ochtends toegegeven, maar ondertussen is het zover gekomen dat ik zo tegen een uur of 7 ‘s morgens, tijdens het werk in de keuken, de eerste dingen in mijn mond steek die mijn smaakpapillen nog niet aankunnen. Misschien omdat ze mentaal te zwak zijn. Maar ik ben keihard voor papillen. Altijd al geweest. Dus: look, gravlax, haring, kalkoen, mosterd, ansjovis, augurken weet ik veel, pastaschotels, gratins, vissen allerlei. Alternatieve proevertjes als ontbijt: laat maar komen!

Voor mijn smaakpapillen moet dat een equivalent zijn van disco-dansen oner de  stroboscooplichten.

Tot zo ergens in de namiddag. Dan trekken ze hun dansschoen uit, kom ik thuis en is het enige wat ik wil eten…ZOET. Hartig heeft voor die jongens totaal afgedaan. Boterhammen met confituur, aardbeien, yoghurt met siroop, of…mag het een beetje meer zijn?

Terwijl ik vandaag aan deel 1 van een decadente Sachertorte voor een komend feestje begon, zag ik de kans schoon om voor al die chocoladebiscuits nog snel mijn favoriete koekjes van het moment in de oven te schuiven: kardemomkoekjes. En ik weet nu al dat ik tijdens het uittypen van dit recept terug naar beneden loop om een koekje te nemen. Of twee.

Zoals de opmerkzame lezer misschien al doorhad: Anke is naar Stockholm op reis geweest. Ik heb meerdere versies in elkaar gepuzzeld, veel smaakcontroles gehouden en vooral veel gesnoept. De winnende combinatie geef ik jullie graag mee, om zo uw smaakpapillen ook op reis naar het Noorden te sturen.

In Zweden gebruiken ze specerijen en op een manier die het stereotiep van een Viking eer aan doet. De smaken in hun brood en gebak zijn heel fel. Ik ben er zeker van dat er in geen enkel Zweeds recept “een vleugje” kardemom, kaneel, komijn, fenegriek en dergelijke zal zien staan. Eerder een “goede greep”, “een halve verpakking”, “een goed gevulde vijzel”. Eten met karakter en weinig tralala…wat volgens mij zelfs met een simpel koekje kan gezegd worden. Rogge zorgt voor het ruigere karakter, zo net ietsjes echter.

Kardemomkoekjes 

voor ongeveer 2 bakplaten- het deeg kan je perfect invriezen en elke keer wanneer je een vers koekje wil een beetje afbakken

225g echte boter, op kamertemperatuur

150g suiker

zeste van 1 citroen

125g roggebloem

125g gewone bloem

100g amandelpoeder

4g bakpoeder

3 teelepels gemalen kardamom. Gebruik liefst kardemom die je zelf met een vijzel maalt en niet het voorgemaalde, meestal muffe poeder.

eventueel 1 ei, voor wie niet van kruimelige koekjes houdt

Meng de twee types bloem met het amandelpoeder, bicarbonaat en de gemalen kardemom.

Doe de boter, suiker en de citroenzeste samen in een mengkom (al dan niet van de keukenrobot) en meng of “crème” de 3 tot je een zachte, soepele massa bekomt. De consistentie van Nivea crème uit de blauwe pot. Dat zegt alles.

Meng de bloem-mix samen met eventueel een eitje (of niet) onder de boter. Pak het deeg in plastic folie in en leg minstens 1 uur in de koelkast, zodat het zich kan zetten. Rol dan balletjes uit het deeg, duw die plat en bak gedurende 15 minuten (afhankelijk van de dikte) op 170 graden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s