kardemomkoekje

Kardemomkoekjes, met jawel, rogge

Een reactie plaatsen
bakken, koekjes, zoet

Ochtendwerk in de keuken heeft gevolgen: tegen een uur of 7 ‘s morgens steek ik smaakcontrolegewijs dingen in mijn mond die mijn smaakpapillen nog niet aankunnen. Dus: look, gravlax, haring, kalkoen, mosterd, ansjovis, augurken weet ik veel, pastaschotels, gratins, vissen allerlei.Voor mijn smaakpapillen is dat een equivalent zijn van disco-dansen onder stroboscooplichten in zwaar begaaide toestand. Tot wanneer de mensen aanschuiven. Dan trekken de smaakpapillen van het keukenteam hun dansschoen uiten willen we alleen nog zoet.

Aangezien er 2 Zweden in mijn team staan ruikt het in onze keuken vaak naar kardemom. In Zweden gebruiken ze specerijen en op een manier die het stereotiep van een Viking eer aan doet.  Ik ben er zeker van dat er in geen enkel Zweeds recept “een vleugje” kardemom, kaneel, komijn, fenegriek en dergelijke zal zien staan. Eerder een “goede greep”, “een halve verpakking”, “een goed gevulde vijzel”. Eten met karakter en weinig tralala…wat volgens mij zelfs met een simpel koekje kan gezegd worden. Rogge zorgt voor het ruigere karakter, zo net ietsjes echter.

Kardemomkoekjes 

voor ongeveer 2 bakplaten- het deeg kan je perfect invriezen en elke keer wanneer je een vers koekje wil een beetje afbakken

225g echte boter, op kamertemperatuur

150g suiker

zeste van 1 citroen

125g roggebloem

125g gewone bloem

100g amandelpoeder

4g bakpoeder

3 teelepels gemalen kardamom. Gebruik liefst kardemom die je zelf met een vijzel maalt en niet het voorgemaalde, meestal muffe poeder.

eventueel 1 ei, voor wie niet van kruimelige koekjes houdt

Meng de twee types bloem met het amandelpoeder, bicarbonaat en de gemalen kardemom.

Doe de boter, suiker en de citroenzeste samen in een mengkom (al dan niet van de keukenrobot) en meng of “crème” de 3 tot je een zachte, soepele massa bekomt. De consistentie van Nivea crème uit de blauwe pot. Dat zegt alles.

Meng de bloem-mix samen met eventueel een eitje (of niet) onder de boter. Pak het deeg in plastic folie in en leg minstens 1 uur in de koelkast, zodat het zich kan zetten. Rol dan balletjes uit het deeg, duw die plat en bak gedurende 15 minuten (afhankelijk van de dikte) op 170 graden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s