Vlierbloesemsiroop en het mysterie van de toekomstige echtgenoot

vlierbloesem geplukt

Quote wikipedia:

“In Midden-Europa hangen jonge meisjes in de nacht van eenentwintig juni een bloeiende vlierbloesem achter het bed. Hierdoor zal hun toekomstige echtgenoot zich in hun droom openbaren.”

Dedju! Ik heb net al mijn vlierbloesems in siroop omgetoverd…

klaar om siroop erop te gieten

Maar gelukkig compenseren de desserts die je met deze siroop kan maken elk potentieel gemis. De siroop kon toch al een horde rondtoerende Australische acteurs overtuigen, die hun kost verdienen door de legendarische BBC-reeks Fawlty Towers in een hilarische “Dining Experience” om te toveren en per voorstelling een 120 gasten van 3 gangen te voorzien. Die Australiërs streken onlangs in de Roma in Borgerhout neer, zochten een keukenteam om voor die 120 “hotelgasten” in het publiek te koken en vonden zo…de vlierbloesemsiroop en mijzelf.

vlierbloesem in weck

De kleine Spaanse ober “Emanuel”, met achter de scène een Iers accent, liet de liefde door de maag gaan en die had ik dan ook de rest van de twee dagen aan mijn been. Of eigenlijk eerder aan mijn keukenschort. Hij was grote fan van vlees en dessert. Alle andere items mochten eventueel wel op het bord liggen, maar waren in essentie overbodig. Neen, ik had geen vlierbloesemtak achter de koelkast opgehangen.

De siroop

De meeste recepten voegen citroenzuur in hun bereiding toe. Dit is een natuurlijk bewaarmiddel dat je bij de apotheker kan kopen en waardoor je de siroop langer kan gebruiken. Maar ook zonder citroenzuur blijft de siroop een tijdje goed en lang leeft die bij mij thuis toch niet.

vlierbloesem

Want in het seizoen van de vlierbloesems zijn er ook aardbeien. En Griekse yoghurt met vlierbloesemsiroop en aardbeien is…de moeite waard.

Of toevallig vieren veel mensen ook hun verjaardag in juni en dan is een beetje vlierbloesemsiroop met prosecco a.k.a. “Hugo”  een ideaal hip hip hoera-drankje. En moest je dan toch nog teveel hebben: vries de siroop dan in ijsblokjesvormen in.

Hugo cocktails

Aja, klein detail: waar haal je de bloesems? In de meeste parken (ga dan wel van de weg af), bij de buren in de tuin, in fruitstreken, etc. De vlier staat maar kort in bloei – juni tot hoogstens midden juli. Moest er nog altijd geen belletje rinkelen, “wiki” dan de term vlierbloesem en ontdekt wat voor mysterieuze verleidingstechnieken eraan vastplakken.

Voor 2 weckpotten vlierbloesemsiroop (idd, de 2 mooie weckpotten op de foto)

500ml water
500g suiker (in mijn suikerpot zaten vanillestokken)
Vlierbloesems (voorzichtig wassen door ze onder te dompelen)
2 citroenen: sap en zeste

Doe de grote stengels van de bloesems en kijk na op slechte bloempjes. De weckpotten of lege confituurpotten steriliseren en tot de helft vullen met vlierbloesem.

Was 2 citroenen en zest de schil er heel fijn af, zonder het wit. In sommige online-recepten wassen de auteurs hun citroenen gewoon en snijden die in schijven, om ze vervolgens mee in de bokaal te leggen. Nu…er mag dan wel veel suiker in siroop zitten, maar heb je ooit al eens dat wit van de citroen in uw mond gehad? Da’s bitter, als in “niet te vreten bitter”, en lokt bij mij dezelfde reactie uit als 100% cacao, nl. een gezicht dat een half uur in kramp staat.

Dus fijn zesten en de citroen zelf daarna uitpersen.

Verdeel de zeste bij de vlierbloesem over de twee bokalen. Kook dan de suiker samen met het water op tot het water terug doorzichtig is en de suiker mooi is opgelost. Nu heb je…”suikersiroop”.

De suikersiroop even laten afkoelen en dan op de vlierbloesem gieten. Weckpotjes toe en 2 dagen laten trekken, tenslotte zeven.

8 reacties

  1. Hi, heb deze week dit recept gebruikt. En het resultaat is zoals je belooft geweldig! vind dit trouwens ook de beste post over vlierbloesemsiroop die ik kon vinden. Mooi verhaal, zowel van de Australische artiesten als de toekomstige echtgenoot.

    1. Dankjewel Arjan! Heel leuk om te horen dat je het ook zo lekker vind :)

  2. […] elderflower syrup. Unfortunately, my mother did not keep the recipe she used back then, so I found a perfect recipe online. Actually: I found an enormous amount of recipes online, one of which was written in a […]

  3. [...] Vlierbomen staan achter de hoek van de boomgaard, in het bos dus. Maar je kan ze in de late herfst ook in het park vinden of in de tuin van de buren. Kook die samen met een verhouding van helft suiker en helft water tot een siroop en je hebt…vlierbessiroop (de winterse versie van de vlierbloesemsiroop). [...]

  4. [...] daarvan het resultaat. Het gaat hier om gegrilde perzik met yoghurt, vlierbloesemsiroop en [...]

  5. Jongens, die hugo begint serieus mijn ogen uit te steken. Laat die meeting maar snel daar zijn!

    1. 1 van de genodigden is hem gaan zoeken in Zwitserland. Laat die Hugo idd maar snel uit zijn berghut komen.

  6. Een andere favoriet is dat men er in de middeleeuwen van overtuigd was dat een vlierboom enkel kon groeien naast een huis indien de inwoners gelukkig waren. Anders hield de vlier spontaan op met bloeien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 322 andere volgers