ice cream tester

grootheidswaan met vanille-ijs

2 reacties
feest, ijs, zoet, zomer, zuivel

Ik schuif de oorzaak van mijn grootheidswaan nog steeds op die loeiharde deur die op een septemberdag in 1999, op twaalfjarige leeftijd, in mijn gezicht werd gegooid. Dat gebeurde vlak voor de PMS-intelligentietesten, dewelke zeggen, of kinderen

dom,
iets minder dom,
verstandig,
iets verstandiger dan normaal verstandig
of intelligent zijn.

Het draait hem op die leeftijd nog niet om sociale intelligentie. Dat begint pas op de leeftijd waarop mensen kunnen beseffen dat ze niet echt superintelligent zijn. Dan kunnen ze zich spiegelen aan uitspraken op de achterkant van een Cote d’Or mignonette-papiertje waarop staat “intelligentie gaat door de zintuigen”. Aristoteles is een troost voor alle chocoladeverslaafden die zich schuldig voelen. Ook al hebben ze teveel gegeten, wat dom was, ze hebben er van genoten… en dat ik slim.

Om het verhaal van die PMS-test verder uit de doeken te kunnen doen, moet ik 1 van mijn tics blootleggen. Ik moet constant mijn neus snuiten. Ik zat een beetje verloren op mijn stoel in de grote examenzaal van het college en besefte dat ik mijn zakdoek in de klas vergeten was. Toen staken kinderen nog hun vinger op om iets te vragen. Ik maakte mijn vinger extra-zichtbaar met een kersverse tintenkiller (ook al totaal passe; maar ik word 25 dus moet dringend beginnen met melancholische tussenwerpsels) en vroeg of ik mijn zakdoek mocht gaan halen. Antwoord was positief, maar ik moest snel zijn. Dus ik vloog de zaal uit, naar de klas, de allerlaatste op de hele gang, nam 1 zakdoek van het hele assortiment in mijn boekentas, spurtte die klas terug uit, terug in de gang, nog steeds niet buiten adem maar wel zo opgefokt als maar kan zijn en VLAM! Zwart…zwart…neus loopt, lip is warm…was dat een deur in mijn gezicht?

Tot grote hilariteit van alle kinderen in de rij achter die deur en het ergste van al…ook tot hilariteit van de volwassen dader, en wel omdat mijn hoofd een bijna ongelooflijk harde klap kon maken en ik wel in een heel rechte duik naar achter kon vallen. Met bloedneus, bloedlip en gelukkig een zakdoek om die 2 dingen af te deppen en voor de rest van de zaal te verstoppen kon ik aan de intelligentietest beginnen.

Een groot stuk van mijn toekomstig potentieel werd er op die jonge leeftijd uitgeklopt en heeft het verstand op bijzondere wijze beschadigd. Het was zo’n vernederend gebeuren, temeer omdat er een hele klas achter die deur van het klaslokaal stond, dat ik uit eigen overlevingsdrang aan mijn grootheidswaan ben beginnen bouwen. Noch ikzelf, noch mijn ouders met hun opvoedingsideaal konden er iets aan doen. Intelligentie hangt dus wel degelijk minder van de opvoeding dan van de omgeving en opleiding af. Sindsdien is de waan enkel geëscaleerd.

Tot op heden is van mijn hyperintelligentie nog nooit het tegendeel bewezen. Het ligt in de lijn van mijn karakter en ook omdat ik jarig ben, dat ik ooit een biografie over mezelf zal moeten publiceren. Daarom ben ik dit blogbericht als soort van test ook met een ingrijpende gebeurtenis uit mijn jeugd begonnen. Dat hoort zo in een echte biografie. Ik moet echter ook kunnen toegeven dat ik zwakheden heb en me daardoor ineens onderscheid van andere biografieën. Dat doe ik door nooit twee keer na te denken voor ik iets zeg, waardoor ik met veel zekerheid kan zeggen dat niemand bovenstaande tekst au sérieux zal nemen. Op mijn 25ste moet daar dringend aan gewerkt worden. Bijvoorbeeld door op mijn tong te bijten, door WEL  twee keer na te denken voor ik iets zeg of door ijs in mijn mond te lepelen en mezelf zo op een aangenamere manier het zwijgen op te leggen.

recept vanille-roomijs

ongeveer 1 liter

kwaliteitscontroleurs van dienst:

recept gebaseerd op David Lebovitz – The Perfect Scoop: Ice Creams, Sorbets, Granitas and Sweet Accompaniments

nodig:

250ml volle melk
snuifje zout
150g suiker
1 vanillestok, in de lengte in 2
500ml volle room
5 grote eidooiers of 6 gewone
10 ml vanille-extract (om dat zelf te maken en dus niet waanzinnig veel geld te betalen: hier zijn de instructies, mooi met foto’s geïllustreerd)

zorg ervoor dat je ijswater hebt klaarstaan (ijsblokjes met wat koud water in een kom)

werkwijze:

Verwarm de melk samen met de suiker, het snuifje zout en de helft van de room. Haal de zaadjes uit de vanillestok, doe ze bij de melk en gooi de stok er ook mee bij. Zet het nu een half uurtje op kamertemperatuur opzij zodat de vanille in de melk kan trekken.

 Giet terwijl de melk rust de rest van de room in een grote kom en zet er een fijne zeef op.

 Warm de melk terug op en klop in een andere kom de eidooiers los. Giet er een deel van de warme melk over. Giet dit ei-melk-mengsel (een “anglaise” in het chic) terug bij de rest van de melk en zet op het vuur. Nu moet je constant zachtjes roeren met een houten pollepel. Wanneer de eidooiers ongeveer aan 75 a 80 graden komen stollen ze en dat is het moment waarop het mengsel dikt en je met je vinger een streep op de lepel kan trekken. Wanneer je het mengsel te warm laat worden en niet goed roert, dan heb je een roerei.

Giet deze warme basis voor uw vanille-ijs door de zeef op de rest van de room. Doe die vanillestok er ook maar terug bij en roer het warme mengsel koud , door uw kom op een andere kom te zetten die gevuld is met ijswater. Laat deze basis heel goed verder afkoelen in de koelkast (ongeveer 12 uur) en draai dan af in de ijsmachine, die toevallig deze week voor 35 euro in “ dun Aldi” staat.

2 thoughts on “grootheidswaan met vanille-ijs”

  1. Pingback: verse kaas maken « Food before Brains

  2. Pingback: Rozenbottel, vijand van time management « Food before Brains

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s