Aardbeienvlaai

Meteorologie zonder vertaling: “zeikweer” met een aardbeienvlaai

2 reacties
bakken, fruit, lente, recept, taart, zoet, zomer

Tijd om de zon in huis te brengen. Vlaaien tegen de (regen)vlagen, met jawel, echte pudding.

Met deze regen heb ik te veel binnen gezeten en mijn brein activeert dan delen die bij de meeste mensen op de leeftijd van 8 al afgesloten zijn. Zo wordt mijn theethermos duidelijk een pinguïn. Het was door iets te lang naar die thermos te staren dat ik besloot, dringend iets zonnigs te bakken, wil ik nog gezond kunnen denken.

aardbeienvlaai (24cm)

de bodem

125 g gewone bloem

of: 100g bloem en 25g maïs- of aardappelzetmeel. Dit geeft een krokantere beet.

6g verse gist

1 eigeel

50g lauw water of melk, of een mengeling van beide.

6g suiker

3g zout

25g zachte  boter

crème patissière (banketbakkersroom of “pudding”)

1l volle melk

1 vanillestok, zaadjes uitgeschraapt

250g suiker

5 eidooiers

40g maizena en 45g puddingpoeder

om te eindigen: 500g verse aardbeien

begin met de pudding. Verwarm de melk met de uitgeschraapte vanillestok. Doe ondertussen de suiker, de inhoud van de vanillestok, maizena en puddingpoeder in een kom. Wanneer de melk lauw is, voeg je de helft ervan aan je mix toe en roer je de maizena en puddingpoeder los. Hieronder meng je de dooiers en roert dit goed door. De rest van de melk breng je aan de kook.

Wanneer deze kookt, dan voeg je het melk-eimengsel hieraan toe en roer je zachtjes, zodat je geen omelet krijgt. Wanneer de maizena begint te werken, moet je heftig gaan roeren. Je krijgt nu een dikke pudding, die je best een minuut goed laat doorkoken onder krachtig roeren.

Giet de pudding dan in een platte schotel en dek af met een plastic folio echt bovenop de pudding, zodat je geen pel krijgt. Laat afkoelen en haal de pudding door een zeef of  mix ze in de mixer glad. Pudding klaar.

Vlaaiendeeg: verwarm de melk tot ze lauw is en los hierin de verse gist en eidooier in op. Doe je bloem in een kom en leg het zout en suiker aan de kant van de kom, op de bloem. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en zorg ervoor dat suiker en zout er niet invallen. Giet de melk in het kuiltje en zet de keukenmachine op lage snelheid. Of begin zacht te kneden. Wanneer het deeg zich begint te vormen voeg je de zachte boter in stukjes toeen laat verder draaien op lage snelheid gedurende 5 min, tot je het deeg goed kan uittrekken.

Vorm het deeg nu tot een bol en dek het af met een vochtige handdoek of met plastic folie zodat het deeg kan rusten en rijzen. Na ongeveer 30 minuten bebloem je je werktafel en rol je het deeg uit met de deegroller. Leg het in je ingevette bakvorm, maar snij de overtollige randen nog niet af. Laat het zo nog een kwartiertje in de vorm terug rusten en duw dan de overtollige randjes af.

doe al een dun laagje pudding in de bodem en bak deze ongeveer 30 minuten op 180°C, of tot het deeg ook aan de bodem gaar is. Laat de bodem dan afkoelen en vul rijkelijk met pudding. Leg hierop de aardbeien.

2 thoughts on “Meteorologie zonder vertaling: “zeikweer” met een aardbeienvlaai”

  1. Yummie!
    I like the penguin-look-a-like thermos, great how natural shapes reappear in man made items.
    Keep on blogging!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s