schacciata all'uva

Schacciata all’uva (druivenbrood)

Een reactie plaatsen
bakken, brood, fruit, herfst, recept, reizen, vegetarisch, zoet, zomer

Tijd om mijn beste vriend ryanair te consulteren. Soms heeft een brein nood aan Italië en wist ik veel dat de straten in Palermo vol afvalbergen zouden liggen, een paar dagen nadat ik impuslief een ticket heb geboekt. Gelukkig is er veel kustlijn op Sicilië, met Marsala, Agrigento, Sciacca, Gibellina Vecchia, Salemi, Segesta…ik kom eraan!

Koffers voorbereiden kan ik na veel reizen nog steeds niet, maar culinaire voorbereidingen daarentegen zijn altijd van de hoogste plank. Deze week bestonden mijn maaltijden dan ook uit borden vol Italiaanse nostalgie. Vorig jaar ontdekte ik in Toscane “schacciata all’uva”, wat min of meer een zoete foccaccia, gevuld met zoete blauwe druiven is. Niet eender welke blauwe druiven, maar deze zijn pitloos en worden pas op het einde van de oogst geplukt. Omdat ze zo langer zon gezien hebben, zijn ze ook zoeter. Ook al vertoon ik geen verschijnselen van alcoholisme, mijn hoofd tolt al als ik eraan denk hoe die druiven in uw mond openploffen. Brood met instant-druivensap. Hmmmm

Ik vond hier een goed recept en maakte hier en daar een aanpassing. Het is bijna onmogelijk om deze Italiaanse druiven hier te vinden en bij pogingen met dikke blauwe Belgische druiven werd het brood een nat zootje. Die druiven zijn lekkerder om zo op te eten. Kies voor een schacciata dus voor pitloze kleine druiven en maak de eerste keer niet dezelfde fout als bibi: overdrijf niet met de druiven.

recept: schacciata all’uva

Deze schacciata verschilt een beetje van de traditionele versie omdat ik de helft volkorenbloem gebruik, wat een iets diepere smaak geeft. De zwarte wijndruiven zijn hier niet in de supermarkt te vinden, maar kleine donkere pitloze druifjes wel.

Voor de zuurdesem starter

75 g gewone bloem (Typo 0)
20 g suiker
7 g gedroogde gist
100 g lauw water (at 30 ° C)

Voor het brooddeeg zelf

100 g volkoren bloem
75 g witte broodbloem
10 g rietsuiker
30 g olijfolie
50 g water
5g zout

om te vullen en erop te leggen

ongeveer 400 g kleine pitloze druifjes
20 g rietsuiker and geschaafde amandelen om erover te sprenkelen

Neem een grote kom en los hierin de gist van de starter in het lauwe water op. Voeg suiker, en 75g bloem toe. Meng goed en laat de starter enkele uren aan de zijkant rusten.

Meng de ingrediënten voor het deeg onder de starter en verplaats uw deeg vanuit de kom op het werkvlak. Kneed gedurende 10 minuten. Of gebruik de KitchenAid. Het deeg moet zacht zijn, maar niet te kleverig. Dek het af met plasticfolie of een vochtige handdoek en laat het op een warme plek tot een dubbel volume rijzen.

Wanneer dit gebeurd is (ongeveer 1 tot 2 uur), verdeel je het deeg in 2 en rolt het uit tot 2 platte cirkels van ongeveer 15 cm diameter. Verdeel de helft van de druiven op de eerste cirkel en laat de randen vrij. Leg de tweede cirkel bovenop de druiven en druk de randen van de twee cirkels samen. Druk de overige druiven bovenop de tweede cirkel strooi er rijkelijk amandelen en de rietsuiker over. Sprenkel wat olijfolie erover en bak op 180 a 200 graden gedurende ongeveer 35 minuten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s